Формування сировинної бази молокопереробних підприємств Черкаської області - Бондарець, В. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Стаття присвячена аналізу стану сировинної бази молокопереробних підприємств Черкаської області. Завданням статті є дослідження основних тенденцій виробництва молока та формування сировинної бази молокопереробних підприємств України та Черкаської області, аналіз зміни обсягів виробництва молока за категоріями господарств, визначення ефективності використання ресурсного потенціалу в сільськогосподарських підприємствах молокопродуктового підкомплексу Черкаської області. В статті встановлено, що аналіз ринку молочної продукції має відбуватись послідовно, починаючи з першого сектора (сировинного), у якому зароджуються майбутні споживчі характеристики кінцевого товару, і, закінчуючи споживчим сектором, у якому відбуваються процеси придбання і споживання продукту. Визначено, що сировинний ринок – це сукупність ринків сировинних товарів, які безпосередньо формують умови їх купівлі і продажу. Основними учасниками сировинного молочного ринку виступають сільськогосподарські виробники молока. Обсяги виробництва продукції галузі формуються в залежності від чисельності поголів’я корів та їх продуктивності. В свою чергу, на ці показники впливає ряд чинників. Досліджено основні показники виробництва молока в Україні та Черкаській області, динаміка обсягів виробництва молока за категоріями господарств, структуру виробництва молочної продукції Черкаської області. Здійснено групування сільськогосподарських підприємств Черкаської області за продуктивністю молочного стада. Розраховано ефективність використання ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств молокопродуктового підкомплексу Черкаської області. Розглянуто географічну структуру виробництва молочної продукції та визначено, що в Україні частка переробленого молока все ще залишається значно меншою порівняно навіть зі середньосвітовим показником. Отже, ефективність функціонування молокопродуктового підкомплексу та конкурентоспроможність підприємств у його складі залежить, передусім, від відродження й розвитку молочного скотарства регіону, особливо у межах сільськогосподарських підприємств.
Keywords: сектор переробки молока; виробництво молочної продукції; ефективність виробництва молока; сировинний ринок; молочне скотарство; 637.134 (477.46)