Удосконалення технології діагностування гальмівних систем легкових автомобілів - Шевченко, Віталій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є підвищення точності оцінки гальмівних властивостей легкових автомобілів шляхом удосконалення методики проведення стендових випробувань та дослідження характеристик систем активної безпеки. Об’єкт дослідження – процес діагностування активної безпеки транспортного засобу та методи вимірювання параметрів гальмівних систем. Предмет дослідження – взаємозв’язок між параметрами діагностування гальмівних механізмів та точністю їх вимірювання під час дорожніх і стендових випробувань. У межах виконаної роботи: • розроблено рекомендації щодо удосконалення стендової діагностики гальмівних систем, включаючи алгоритми оцінювання основних параметрів; • запропоновано методику випробування на чутливість гальмівної системи до початкової швидкості гальмування, що дозволяє оцінювати ефективність систем AВS/ESP у динамічних режимах. Практичне значення отриманих результатів. Запропоновані методики стендової перевірки та нормативні діагностичні критерії, розроблені для легкового автомобіля Volkswagen Passat B6, забезпечують: • своєчасне виявлення відхилень технічного стану гальмівних систем; • підвищення достовірності результатів регулювань та ремонтних робіт; • можливість використання методики у практиці СТО, навчальних лабораторіях та під час сертифікаційних випробувань.
Keywords: ABS; гальмівна система; активна безпека автомобіля; abs; гальмівний стенд; діагностика; метод; устаткування; випробування