Вплив технологічних параметрів нагрівання на механічні властивості Al-Li сплавів - Шпеньович, Ангеліна В’ячеславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження алюмінієво-літієвих сплавів, які є перспективним конструкційним матеріалом для авіаційної і космічної техніки через малу щільність і високий модуль пружності. В останні роки цій групі матеріалів приділяють велику увагу в частині вивчення їхніх механічних характеристик, опору статичному й втомному руйнуванню і зв'язку цих властивостей з вихідною структурою сплаву. Об’єкт дослідження – визначення впливу криогенних температур на довговічність і швидкість росту втомної тріщини сплаву 1460. Мета роботи – вивчення впливу кріогенних температур на механічні властивості, довговічність, границю витривалості, швидкість росту втомної тріщини і характер втомного руйнування сплаву системи Al-Li. Методи дослідження – зразки випробували на установці для дослідження матеріалів на розтяг, втому, проводили фрактографічні дослідження на скануючому електронному мікроскопі. На підставі виконаної роботи встановлено, що зі зниженням температури від 293 до 4,2 К циклічна довговічність сплаву збільшується, при цьому характер втомного руйнування змінюється від пластичного з борознистою структурою до міжсубзереного з подовжніми і поперечними мікротріщинами.
Keywords: втома; довговічність; тріщиностійкість; руйнування; структура; злам; низькі температури; коефіцієнт інтенсивності напружень; водень; азот; гелій