Стратегія розвитку маркетингових комунікацій та їх вплив на поведінку споживачів в умовах застосування штучного інтелекту - Попова, Н. В.; Болотна, О. В.; Popova, N.; Bolotna, О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Зміни у суспільстві, бізнесі пов’язані сьогодні з цифровою трансформацією, яка впливає на суспільство в цілому та поведінку споживачів. Це потребує вирішення проблеми використання можливостей цифровізації маркетингових комунікацій на основі штучного інтелекту. Незважаючи на значну кількість публікацій щодо маркетингових комунікацій та поведінки споживачів, є прогалини у розгляді стратегій застосування маркетингових комунікацій, які основані на штучному інтелекті та імерсивних технологіях, що значно впливають на поведінку споживачів у цифровому суспільстві. У статті на основі аналізу наукових досліджень, практики застосування штуч-ного інтелекту визначено стратегію використання можливостей штучного інтелекту в маркетингових комунікаціях, яка включає напрямки використання штучного інтелекту, можливості, які вони надають за рахунок їх реалізації. Серед них створення контенту для маркетингових комунікацій, персоналізація контенту, покращення аналітики та прогнозування застосування маркетингових комунікацій, збільшення продажів на основі оптимізації маркетингових комунікацій, безпосередня взаємодія штучного інтелекту зі споживачами, соціальне прослуховування, залучення споживачів до співпраці на основі підвищення ефективності комунікацій. Для реалізації стратегії визначений алгоритм адаптації підприємств до застосування штучного інтелекту в маркетингових комунікаціях, що надає нові можливості для впливу на поведінку споживачів. Він включає етапи, пов’язані з оцінкою підготовки підприємства до впровадження штучного інтелекту, можливих напрямків впровадження, навчання маркетингового персоналу, корегування робочих процесів, відслідковування нюансів споживчого сприйняття і слідкування за інноваціями в сфері штучного інтелекту. На основі різного ставлення споживачів до штучного інтелекту визначено особливості його застосування, в тому числі для емоційного та персоналізованого спілкування, аналітичних і рутинних завдань. Це дозволяє підприємствам/організаціям ефективно застосовувати можливості штучного інтелекту та імерсивних технологій. Подальші наукові дослідження у цій сфері потребують емпіричних досліджень поведінки споживачів у різних сферах діяльності при застосуванні штучного інтелекту та розроблення методологічних підходів до визначення ефективних стратегій цифрових маркетингових комунікацій.
Strategy of marketing communications development and their impact on consumer behaviour in the context of artificial intelligence
Keywords: цифрові маркетингові комунікації; поведінка споживачів у цифро-вому суспільстві; штучний інтелект в маркетингу; імерсивні технології в маркетингу; комунікативні стратегії; digital marketing communications; consumer behaviour in a digital society; artificial intelligence in marketing; immersive technologies in marketing; communication strategies; 658.8; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2025.45.7