Розроблення методики калібрування ваг акредитованих лабораторій - Павленко, Олександр Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглянуто нормативно-правові основи виробництва та калібрування ваг. Визначено перелік нормативних документів, за якими виконують процедуру калібрування. Розглянуто види ваг та їх принципи дії, також особливості конструкції, їх переваги та недоліки. В роботі встановлено елементи та параметри ваг, які найбільш впливають на точність та єдність вимірювань.Також встановлено, що за відсутні актуальних методик калібрування будь-яких ваг, національна нормативна документація надає лише загальні рекомендації щодо цього. Зважаючи на це розроблено методику калібрування ваг. Проведено апробацію цієї методики та доведено актуальність та застосовність її для поставленої мети. Також розраховано невизначеність ваг під час калібрування. Розроблена методика може бути корисною для калібрувальних лабораторій, підприємств, які використовують ваги для їх калібрування.
Keywords: ваги; зважувальний прилад; калібрування; методика; невизначеність вимірювань