Дослідження та вибір шин типорозміру шістнадцять дюймів по гальмівній ефективності і визначення тиску в них повітря - Петренко, Дмитро Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гальмівна ефективність шин різних виробників типорозміру шіснадцять дюймів. Мета роботи – дослідження на гальмівну ефективність шин типорозміру шіснадцять дюймів, що встановлюються на автомобілях підкатегорії М1. Методи дослідження – емпіричні та теоретичні. Актуальність вибраної теми обумовлена постійно зростаючою кількістю дорожньо транспортних пригод у світі та в Україні. Об’єктивною причиною цьому є збільшення світового автомобільного парку. А це означає, що дуже багато факторів впливають на керування автомобілем, функціонування системи гальмування, використання різних матеріалів гальмівної системи, і можна сказати, що основною являється колесо яке через шину взаємодіє з опорною поверхнею. Різновид розмірності шин викликає дуже багато питань, що стосуються ефективності гальмівної спроможності шини. Щоб прояснити це питання потрібно зробити велику роботу по аналізу різних факторів таких як: тиск у шинах, температура навколишнього середовища, маса автомобіля, тип шин та інше. Розглянуто та проаналізовано основні параметри і будову шин які використовуються на транспортних засобах підкатегорії М1. Виявлено особливості шин для експлуатації.
Keywords: гальмівна ефективність; шини; гальмівна система; випробування шин; літні шини; конструкція шини; типорозмір шістнадцять дюймів; тиск в шинах повітря