Формування системи планових показників діяльності підприємства на засадах процесно-орієнтованого підходу - Карпенко, Ю. В.; Karpenko, Julia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У статті розглянуто один з підходів до формування планових показників діяльності підприємства та його бізнес-процесів. Конкретизовано запропоновані планові показники шляхом установлення певних характеристик, а саме: формули та частоти розрахунку; взаємозв’язку з іншими показниками; джерел та користувачів інформації. Запропоновано формування показників бізнес-процесів шляхом структуризації планових показників діяльності підприємства. Метою статті є формування системи планових показників діяльності крюінгової компанії та її бізнес-процесів з урахуванням специфіки підпри- 89 ємства. Систему планових показників діяльності крюінгової компанії запропоновано формувати на підставі її загальних цілей, встановлених у відповідності до концепції збалансованої системи показників, а саме за чотирма проекціями діяльності підприємства: клієнти, фінанси, внутрішні процеси, оновлення та навчання. Для крюінгової компанії до складу планових показників рекомендовано включити: чистий прибуток, собівартість послуг на одного моряка, відсоток вартості повторних контрактів з судновласниками в їх вартості, коефіцієнт відповідності якості послуг, відсоток нових судновласників у загальній їх кількості, темп приросту кількості нових моряків у базі даних, коефіцієнт постійності бази моряків, відсоток вчасно виконаних замовлень, питому вагу витрат на підготовку та перепідготовку кадрів та відсоток кваліфікованих співробітників в їх загальній чисельності. Шляхом структуризації перерахованих планових показників крюінгової компанії слід сформувати систему показників її основних бізнес-процесів, а саме: найом моряків; збір моряка у рейс; фінанси моряків, співробітництво з судновласниками; створення бази даних моряків; моніторинг стану зовнішнього середовища.
Planned indicators' system formation's of enterprise's activity on the basis of process-oriented approach
Keywords: планові показники діяльності підприємства; показники бізнес-процесів; концепція збалансованої системи показників; крюінгові компанії; planned indicators of enterprise's activity; indicators of business processes; the concept of a balanced scorecard; crewing company; 658.64:001.8