Вібраційні характеристики коробок передач тракторів - Мигаль, Василь Дмитрович; Аргун, Щасяна Валіковна; Гнатов, Андрій Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Робота присвячена розробці вібраційного методу оцінки якості і виявленню конструктивних і виробничих дефектів коробок передач тракторів (КПТ). Проведено натурні експериментальні дослідження вібродіагностичних характеристик КПТ: вимірювання і спектральний аналіз вібрації; виявлення статистичних граничних значень структурних вібраційних параметрів та їх зв'язок із технічним станом тракторів; зіставлення вібраційних характеристик з допустимими вібраціями, які не впливають на прискорення процесу зносу КПТ. Всі дослідження проводилися на КПТ тракторів Т150К, ХТЗ-170, Т-17221 «Харківського тракторного заводу». Встановлено, що рівні вібрації коробок передач на стадії виготовлення перевищують допустимі вібрації на 10-25 дБ. Основною причиною прискореного розвитку несправностей і зниження ресурсу більшості механізмів коробки передач є підвищення вібронавантаження у 2,5-31,6 разів над допустимими рівнями. Вібраційні методи дозволяють проводити діагностику стану КПТ на стадіях проектування, виготовлення і експлуатації і розробити способи вдосконалення КПТ.
Vibration characteristics of tractor gearboxes
Keywords: вібродіагностика; вібрації; діагностика; коробка передач трактора; vibration diagnostics; vibrations; diagnostics; tractor gearbox; 629.341; 10.30977/VEIT.2022.21.0.07