Оцінка персоналу: сучасні методи та інструменти її проведення - Бондаревська, К. В.; Сорокотяга, Т. Л. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Актуальність проблем оцінки персоналу, важливість встановлення відповідності компетентісного рівня працівників до умов розвитку сучасних організацій обумовлює завдання даного дослідження. У статті вказано основні аспекти оцінки персоналу, висвітлено сучасні методи, інструменти проведення оцінки, обґрунтовано шляхи вирішення проблеми питання в сфері планування і проведення оцінки персоналу. В процесі дослідження було використано як специфічні (зокрема, абстрактно-логічний метод), так і загальнонаукові методи (аналіз і синтез, індукція та дедукція, порівняння тощо). Проаналізовано вплив оцінки персоналу на співробітників та керівництво організації, основні види помилок, які найчастіше допускаються експертами в процесі оцінювання, а також наслідки цих помилок у результаті непрофесійного проведення оцінки. Досліджено сучасні методи оцінювання персоналу, зокрема, їх сутність, результати, вплив на прийняття управлінських рішень та кадрову політику в цілому. Крім того, було рекомендовано оптимальні, на думку авторів, методи оцінки, які доцільно застосовувати в сучасних умовах розвитку економічних відносин, обґрунтовано їх позитивні риси та значення. Практичне використання таких методів, як «360 градусів», матричний метод, асесмент-центр, метод компетенцій, фотографія робочого дня, надає можливість отримати інформацію про комплексну оцінку кожного працівника, проблеми, які необхідно вирішити в підрозділах організації з метою підвищення продуктивності праці; формування кадрового резерву; затрати робочого часу на виконання різних видів роботи; визначення потенційних кандидатів на заміщення вакантних посад. Також у статті запропоновані ключові напрямки підвищення ефективності процедури оцінювання персоналу, серед яких врахування факторів дієвості та гнучкості методики оцінювання, забезпечення зворотного зв’язку та прогнозування результативності оцінки. Результати дослідження можуть бути використані при побудові, впровадженні та вдосконаленні процедури оцінки персоналу на сучасних підприємствах (в організаціях) будь-якої форми власності як виробничої сфери, так і сфери послуг.
Keywords: оцінка персоналу; інструменти оцінки; метод «360» градусів; матричний метод; компетенція; фотографія робочого дня; 331.108.43