Спосіб визначення напруження зсуву бітумів за їх температурною чутливістю - Золотарьов, Віктор Олександрович; Маляр, Володимир Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Спосіб визначення напруження зсуву нафтових дорожніх бітумів за їх температурною чутливістю включає підготовку зразка бітуму, його випробування на визначення температури розм'якшеності та температури крихкості з використанням стандартного лабораторного обладнання, фіксування отриманих значень. Подальше визначення температурної чутливості матеріалу і напруження зсуву при будь-якій температурі в межах експлуатаційного діапазону за формулами, де TS – температурна чутливість, Tр – температура розм'якшеності, Tкр – температура крихкості, Та – середня температура інтервалу пластичності, τТ – напруження зсуву при довільній температурі T.