Розробка проекту заміни штатних тягових батарей електромобіля Tesla Model 3 на літій-залізо-фосфатні батареї - Недбайло, Ілля Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: покращення експлуатаційних характеристик електромобіля шляхом застосування перспективної літій-залізо-фосфатної тягової батареї. Об’єкт роботи: процес рядової експлуатації, діагностики стану і обслуговування електромобілів і їх складових частин. Предмет роботи: розробка технічних рішень по заміні штатних літій-кобальтових тягових батарей електромобіля Tesla Model 3 на літій-залізо-фосфатні батареї. Актуальність. Розглянуто шляхи підвищення безпеки, ресурсу та економічної ефективності експлуатації електромобіля Tesla Model 3 шляхом модернізації штатної тягової батареї з літій-кобальтової на літій-залізо-фосфатну. Проаналізовано особливості LiFePO₄ акумуляторних систем у порівнянні зі штатними Li-Co батареями. Досліджено технічні вимоги до інтеграції LiFePO₄ батарей у високовольтну систему електромобіля Tesla Model 3. Обґрунтовано вибір конфігурації батарейного блока, системи терморегулювання та принципової схеми підключення. Запропоновано технічні рішення щодо адаптації системи керування батареєю, балансування комірок та обмеження напругових і теплових режимів. У дипломній роботі розглянуті питання охорони праці і економічної доцільності запропонованих рішень.
Keywords: електромобіль; тягова батарея; літій-кобальтова батарея; літій-залізо-фосфатна батарея; модернізація; високовольтна система; система управління батареєю; балансування комірок; електробезпека