Дослідження впливу режимів електродугової металізації та складів порошкових дротів на структуру та абразивну зносостійкість покриттів - Моргунов, Владислав Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Актуальним напрямком сучасного матеріалознавства є формування високоефективних функціональних покриттів комбінованими методами. В дипломній роботі досліджений вплив основних показників режимів металізації на структуру та експлуатаційні характеристики покриттів, одержаних електродуговою металізацією з використанням порошкового дроту ФМІ–2 шляхом зміни складу шихти та режимів напилення. Показано, що більш високу зносостійкість мають покриття, отримані при більшому тиску стисненого повітря, які характеризуються дрібнодисперснішою структурою. Зносостійкість покриттів, сформованих з ПД з шихтою на основі ферохромбору, на 50% вище, ніж загартованої сталі У8 (HRC 60). Введення в шихту ПД карбіду бору підвищує твердість покриттів, але зменшує їхню пластичність. При випробуваннях закріпленим абразивом зносостійкість покриттів зростає, а незакріпленим зменшується.
Keywords: функціональні матеріали; сталь; зносостійкі покриття; структура; електродугова металізація