Цифрова аналітика та класичні підходи в оцінюванні інновацій автотранспортної галузі: досвід України - Дмитрієва, О. І.; Кущ, А. А.; Dmytriieva, О.; Kushch, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Дослідити сучасні підходи до економічного аналізу інноваційної діяльності у сфері автомобільного транспорту, проаналізувати ефективність поєднання класичних методів і цифрових технологій в умовах війни та поствоєнного відновлення України. Методика дослідження. У роботі використано методи порівняльного аналізу, системного підходу та моделювання. Джерельну базу становлять наукові публікації українських і міжнародних фахівців, аналітичні звіти Світового банку, OECD, Українського інституту майбутнього, а також нормативні документи Європейського Союзу. Результати. У статті систематизовано методи економічного аналізу інновацій у транспортній сфері, виокремлено їх переваги й обмеження. Обґрунтовано доцільність використання класичних методів (аналіз витрат і вигод, дисконтування грошових потоків) на етапі попереднього обґрунтування, та цифрових (Big Data, моделювання, алгоритми прогнозування) — для стратегічного планування. Продемонстровано прикладне застосування поєднання цих методів у проєктах відновлення транспортної інфраструктури та впровадження безпілотних рішень. Наукова новизна. Уперше в межах українських умов запропоновано інтегральну аналітичну модель поєднання класичних та цифрових підходів в оцінюванні ефективності інновацій у транспортній галузі. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для ухвалення управлінських рішень у сфері транспорту, розробки політик сталого розвитку та стратегій цифровізації логістичних процесів.
Digital analytics and classical approaches in evaluating innovations in the road transport sector: the case of Ukraine
Keywords: економічний аналіз; цифрові технології; інновації; автомобільний транспорт; транспортна стратегія; Big Data; війна; economic analysis; digital technologies; innovation; road transport; transport strategy; war; 65.338.4; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.224