Проектування металоконструкції головної балки мостового крана вантажопідйомністю 10 т. Частина ІІ. Розрахунок металоконструкції трьохплощинного мосту - Шепітько, Катерина Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт проектування - металоконструкція мостового крана. Мета роботи - спроектувати головний балку мостового крана і виконати її перевірочні розрахунки.. У проекті розраховані основні геометричні параметри головною і кінцевий балок мостового крана. Було визначено оптимальну висоту балки і її геометричних розмірів; проведена перевірка з’єднання пояса зі стійкою з урахуванням дії рухомих навантажень; проведено розрахунок стику балок; проведено розрахунок ребер жорсткості; проведена перевірка стійки балки на місцеву стійкість. У дипломному проект були розроблені 3D моделі елементів металоконструкції моста та проведено аналіз напружено-деформованого стану його елементів. Результати розрахунків показали, що умови міцності забезпечуються по всьому об'єму елементів металоконструкції мостового крану. Найбільш напруженими є місця кріплення букс ходових коліс до кінцевої балки. Досить значні коефіцієнти запасу міцності, можуть бути основою подальшої оптимізації конструкції та зменшення металоємності. В розділі охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях запропоновані організаційні заходи з охорони праці при експлуатації мостових кранів.
Keywords: база крана; кінцеві балки; головна балка; розрахункова схема; 3d модель