Динамічні навантаження в мобільній землерийній машині безперервної дії під час стопоріння робочих органів - Мусійко, В. Д.; Гончар, М. О.; Ніколаєнко, В. А.; Musiiko, V.; Honchar, M.; Nikolaienko, V.; Мусийко, В. Д.; Гончар, М. А.; Николаенко, В. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У процесі стопоріння робочих органів землерийних машин виникають значні динамічні навантаження, які діють на деталі трансмісії та можуть призвести до руйнування машини. Попередній орієнтовний розрахунок таких навантажень виконують за спрощеними одно- або двомасовими динамічними моделями. Для більш детального й точного аналізу динамічних навантажень в елементах трансмісії землерийної машини необхідно розгля-нути рух елементів багатомасової моделі машини. Навантаженість елементів трансмісії оцінюється за коефіцієнтом динамічності, який залежить від кінематичних та пружно-інерційних параметрів машини. Зменшення динамічних навантажень можливе корегуванням параметрів жорсткості валів та моментів інерції махових мас, а також введенням еластичних муфт та запобіжних фрикційних муфт з керувальним пристроєм.
The dynamic loads of mobile continuous earth-moving machine during the working body lock
Динамические нагрузки в мобильной землеройной машине непрерывного действия при стопорении рабочего органа
Keywords: землерийна машина; стопоріння; робочий орган; динамічні навантаження; earth-moving machine; stopping; digging chain; dynamic loads; землеройная машина; стопорение; рабочий орган; динамические нагрузки; 621.879.445; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.88.2.61