Впровадження клієнтоорієнтованої маркетингової стратегії в мережеві торговельні підприємства - Прядко, О. М.; Тарасов, І. Ю.; Priadko, Olga; Tarasov, Igor (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Сутність маркетингової стратегії у новій парадигмі маркетингу полягає у персоналізації стосунків між провайдерами споживчих цінностей та їх клієнтами, що вимагає інтеграції зусиль різних підрозділів підприємства у напрямі адаптації функціонування окремих закладів до умов їх розташування. Метою дослідження є обґрунтування напрямів формування клієнтоорієнтованої маркетингової стратегії розвитку роздрібного мережевого підприємства. Предметом дослідження є теоретичнометодичні та практичні аспекти формування маркетингових стратегій розвитку роздрібних мережевих підприємств. Удосконалено сутність положення маркетингу взаємовідносин, відмінністю яких є обґрунтування доцільності формування бази лояльних клієнтів з наданням їй ознак інтеграційності та клієнтоцентричності на основі уточнення понять потоку клієнтів, задоволення клієнта і його ставлення до торговельного закладу, а також створення системи моніторингу потоку споживачів, яка має не лише фіксуючий, а й превентивний характер. Обґрунтовано напрями формування клієнтоорієнтованої маркетингової стратегії розвитку роздрібного мережевого підприємства із розробленням методичних рекомендацій щодо формування унікальних стосунків з клієнтами на основі створення та використання бази даних клієнтів. Розроблено модель формування лояльності клієнтів із виділенням трьох складових: аналітичної, процесно-технологічної та комунікаційної.
The implementation of customer-oriented marketing strategy in the network trade enterprises
Keywords: роздрібна мережа; маркетинг; стратегія; клієнтоорієнтованість; моніторинг; споживач; лояльність; retail network; marketing; strategy; client orientation; monitoring; consumer; loyalty; 658.818.2