Екологічно-економічна оцінка ефективності використання відходів в аграрному секторі - Кот, Анна Григорівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єктом дослідження є сукупність процесів і явищ, що супроводжують формування економічних, екологічних та енергетичних засад виробництва біопалива з сільськогосподарської біомаси. Предметом дослідження є теоретико-методологічні та практичні засади формування механізмів виробництва біопалива з сільськогосподарської біомаси. Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою наукового дослідження є системний підхід, а також базові положення сучасної економічної теорії, теорії управління, соціально-економічної, сталого розвитку та регіональної економіки, законодавчої та нормативно-правової діяльності, які дозволяють комплексно оцінити організаційно-економічні аспекти взаємовідносин у сфері виробництва біопалива. На сучасному етапі розвитку економіки України, який характеризується підвищенням енергетичної незалежності та диверсифікацією джерел паливно енергетичних ресурсів, велика увага приділяється розвитку біоенергетичного потенціалу в аграрному секторі. Потужний потенціал природної сировини, що характеризується масовим виробництвом сільськогосподарської продукції, а також відходами, може бути оцінений не тільки з точки зору задоволення харчових потреб населення країни та експортного потенціалу, але й як потужний ресурс для виробництва біоенергії.
Keywords: біопаливо; відновлювані джерела енергії; відходи; агропромисловий комплекс; агробіомаса; енергетична безпека