Дослідження структури і характеристик мехатронних систем газорозподілу ДВЗ - Бур'ян, Денис Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси електронного керування газорозподілом в двигунах внутрішнього згоряння. Предмет дослідження – мехатронні системи газорозподілу ДВЗ. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Наведено класифікацію ГРМ за загальними ознаками та складено класифікацію систем керування ГРМ за принципом будови, способом реалізації керуючого впливу, параметром і структурою керування. Розглянуто устрій і характеристики мехатронних систем газорозподілу автомобільних ДВЗ з груповим керуванням клапанами. Наведено ілюстративні схеми та часові (кутові) діаграми електричних процесів в колах систем керування. Підкреслено переваги застосування мехатронних систем ГРМ та відзначено перспективи розвитку систем автономного керування клапанами на прикладах систем: EVA, Multi Air, Uni Air, Flex Work, Free Valve, CRS, VCM. Складено матеріали для віртуалізації занять за темою «Системи газорозподілу промислових зразків». Результати дослідження надані в обсязі відео-контенту з коментарями сценаріїв тематичних роликів. Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості мультимедійних додатків з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: система газорозподілу; газорозподільний вал; підйом клапана; фазова корекція; профіль кулачка; технологія free valve; відео-контент