Аналіз впливу організації дорожнього руху на ділянці вул. Біблика (вул. М. Рибалка) м. Харків на рівень забруднення атмосферного повітря - Гулуєв, Елман (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження - дорожній рух на ділянці дороги міста. Мета роботи – зменшення екологічного навантаження на ділянці дороги за рахунок удосконалення організації дорожнього руху. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Доведено, що організація дорожнього руху суттєво впливає на рівень забруднення атмосферного повітря через режими руху транспортних засобів. Моделювання руху в програмному середовищі PTV VISSIM є найефективнішим методом прогнозування забруднення. Розглянуті три варіанти організації руху на вулиці Біблика (Маршала Рибалка) м. Харків: існуючий (5 нерегульованих пішохідних переходів), запропонований варіант 1 (3 нерегульованих пішохідних переходів) і запропонований варіант 2 (5 регульованих пішохідних переходів). Зменшення кількості пішохідних переходів може зменшити викиди шкідливих речовин у 1,3 рази, а облаштування на них світлофорів - збільшити їх у 1,15 разів, проте ці заходи призводять до значних затримок в русі усіх його учасників. Важливо вибирати раціональні поєднання заходів для охорони довкілля, включаючи організацію дорожнього руху, але для повного зменшення викидів потрібен комплексний підхід, що включає зменшення токсичності викидів, раціональне планування міських територій, використання газозахисних споруд та зелених зон, а також удосконалення транспортно-планувальних характеристик та організації руху.
Keywords: викиди шкідливих речовин; організація дорожнього руху; пішохідний перехід; забруднення атмосфери; затримки транспортних засобів