Удосконалення діяльності підприємства на засадах підприємницького підходу - Сорока, Валентин Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – економічні процеси діяльності підприємства. Предмет дослідження – методи, моделі і інструменти економіки підприємства в контексті підприємницького підходу. Метою роботи є теоретико-методичне обґрунтування шляхів удосконалення діяльності підприємства на засадах підприємницького підходу. У роботі було використано: метод теоретичного узагальнення, аналітичний метод, структурно-функціональний підхід, методи економічного аналізу, графічні методи обробки інформації. В кваліфікаційній роботі розглянуто загальні теоретико-методичні основи економіки та розвитку підприємства, зокрема: розглянуто етапи становлення підприємництва та його основні функції; охарактеризовано підприємницьку модель економіки та розвитку підприємства; деталізовано методичні підходи щодо оцінки ефективності діяльності підприємства в контексті підприємницького підходу. Аналітичне забезпечення роботи складають основні фінансові показники діяльності підприємства й результати дослідження ринку столярних виробів в контексті діяльності ПАТ «Мебельград». Проєктну частину роботи присвячено пошуку шляхів удосконалення діяльності ПАТ «Мебельград» на засадах підприємницького підходу та обґрунтуванню доцільності їх впровадження. Теоретичне та практичне значення результатів дослідження полягає в обґрунтуванні механізму управління розвитком в межах підприємницької моделі економіки підприємства та розробці організаційно-технічних заходів проєкту з виробництва дерев’яних виробів (клеєного віконного бруса) для ПАТ «Мебельград». За результатами дослідження опубліковано 1 наукову статтю в Збірнику студентських наукових праць «Економічні перспективи», м. Харків, ХНАДУ, 2021 р.
Keywords: підприємство; підприємництво; виробництво; собівартість; прибуток; деревина