Розробка заходів з покращення зчіпних властивостей дорожніх покриттів за несприятливих погодних умов - Губаренко, Владислав Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
В роботі був виконаний аналіз приладів для визначення коефіцієнта зчеплення колеса автомобіля з покриттям автомобільних доріг, а також прилади для оцінки параметрів шорсткості покриттів автомобільних доріг. Також наведені результати виконання таких оцінок на різних ділянках автомобільних доріг. Виконаний всебічний аналіз різноманітних факторів, що впливають на зчіпні властивості дорожніх покриттів. Коефіцієнт зчеплення не є абсолютною характеристикою. В реальних умовах експлуатації найбільш важливим може бути нерівномірність розподілу коефіцієнта зчеплення або шорсткість покриття, яка здатна забезпечити зчеплення в несприятливих погодних умовах. Запропоновані заходи з покращення зчіпних властивостей дорожніх покриттів в складних погодних умовах.
Keywords: Зчіпні властивості покриттів автомобільних доріг; коефіцієнт зчеплення; шорсткість дорожніх покриттів; міжнародний індекс зчеплення; дорожні умови; макрошорсткість; мікрошорсткість