Проблемы трудоустройства молодых специалистов в контексте реформирования системы высшего образования - Голубева, В. Я. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2012)
Об’єктом дослідження виступають проблеми працевлаштування молодих фахівців в Україні, предметом дослідження є реформування системи вищої освіти для забезпечення продуктивної зайнятості випускників. Метою роботи є обґрунтування схеми взаємодії між бізнес-структурами, вищими навчальними закладами та органами державного управління на основі аналізу положення випускників вищих навчальних закладів на регіональних ринках праці. В якості основних методів дослідження були використані методи узагальнення, аналізу та синтезу – для виявлення особливостей розвитку системи вищої освіти в СРСР та Україні, метод кластерного аналізу – для виявлення особливостей положення випускників вищих навчальних закладів у розрізі регіональних ринків праці. В процесі проведення дослідження були отримані наступні результати: функціонування системи вищої освіти в СРСР обумовлювалось потребами в кадрах існуючої на той час соціально-економічної системи, здійснювалось на засадах планової економіки, випускники були забезпечені місцями праці. В сучасній Україні проблеми працевлаштування випускників вирішують самі випускники, при цьому кількість спеціалістів в області економіки та юриспруденції давно перевищує потребу в них. Використання методу кластерного аналізу дозволило виявити регіональні особливості положення випускників вищих навчальних закладів на ринку праці. Так, в західних регіонах України ситуація з працевлаштуванням випускників є найбільш складною, що пояснюється диспропорціями у соціально-економічному розвитку регіонів, більшою концентрацією капіталів у бізнесу на сході, де переважає важка, добувна і обробна промисловість. Основою реформування системи вищої освіти повинна стати реальна взаємодія між вищими навчальними закладами, бізнес-структурами та органами державної влади для забезпечення продуктивної зайнятості молодих спеціалістів. Отримані результати дослідження мають бути використані для прийняття рішень в галузі управління діяльністю вищих навчальних закладів.
Keywords: система высшего образования; реформирование системы высшего образования; рынок труда; безработица; продуктивная занятость; 378