Моделі взаємовідносин держави та неприбуткових організацій - Попова, Т. В.; Popova, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Об’єктом дослідження є процес взаємодії уряду та неприбуткових організацій (НПО). Предметом дослідження є механізм співпраці держави та НПО. Метою публікації є дослідження основних теорій НПО в аспекті взаємовідносин «держава-НПО». Задачами дослідження є: аналіз теоретичних концепцій розвитку НПО в контексті відносин із урядом та визначення особливостей співпраці «держава-НПО» на основі узагальнення зарубіжного досвіду в даному проблемному полі. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові розробки вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері взаємовідносин держави і НПО. Досягнення мети і завдань дослідження здійснювалося шляхом використання загальнонаукових і спеціальних методів: системного аналізу історичного і логічного аналізу,діалектичного методу пізнання явищ і процесів. Результати роботи. Згідно теорії суспільних благ співпрацю уряду з НПО можна розглядати як поділ праці у забезпеченні суспільними товарами, як можливість координації сильних і слабких сторін кожного сектора. Відповідно до теорії уряду, як третьої сили, вирішення соціальних та економічних проблем найбільш справедливо і ефективно здійснюється волонтерськими організаціями. Теорія суспільних благ порушує логіку теорії уряду, як третьої сили. З одного боку, надання населенню суспільних благ – це функція держави, однак, уряд не в змозі задовольнити потреби споживачів в повному обсязі. З іншого боку, неприбутковий сектор існує саме для того, щоб задовольнити попит громад у дефіцитних суспільних товарах і послугах. Взаємовідносини «держава -НПО», розглянуті з точки зору соціальних рухів, характеризуються трансформацією приватних інтересів у суспільні через створення юридичних організацій, які еволюціонують від первісного громадського руху, та впливають на державну політику. Сфера застосування результатів. Наукове осмислення теоретичних аспектів взаємовідносин «держава - НПО» та концепцісів, що відбуваються в країні, а також надасть можливість створити оптимальні умови для ефективного функціонування даних секторів з метою побудови демократичної держави та становлення ініціативного громадянського суспільства. Висновки. В сучасних умовах ринкових перетворень взаємодія уряду та НПО повинна здійснюватися на принципах кооперації та партнерства. Саме співробітництво на паритетних засадах сприятиме політичній та економічній стабілізації в країні та соціальному миру.
Models of nonprofit-government relations
Keywords: неприбуткові організації; держава; суспільні блага; громадянське суспіл ьство; операція; nonprofit organizations; public goods; cooperation; 351