«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ» Ксеннофонта і «АРТХАШАСТРА» Каутілья – два взаємодоповнюючих джерела економіки - Бабайлов, В. К.; Пахомова, Л. В.; Babailov, V. K.; Pakhomova, L. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою статті й стало встановлення першоджерел походження терміну, поняття і явища «економіка». Задачі: доведення і визначення характеру внеску Ксенофонта у виділення економіки у господарської діяльності; порівняння і оцінка внеску у народженні економіки двох видатних вчених ― Ксенофонта і Каутільі; висновки (визначення основних результатів й особливо їх наукової новизни і практичної значимості). Методики дослідження: огляд літературних джерел; 2С70 (один зі основних приватних законів логістики); ВЄО (все є організація); історичного-логічного Гегеля (коротко – методика час), аналогія. Результати: усунені помилки у трактуванні найважливіших термінів, понять і явищ «оikonomia» (господарство) і «оἰκονομικός» (економіка); встановлений їх істинний зв’язок (оἰκονομικός є частка оikonomia); доведений і визначений характер внеску Ксенофонта у виділення економіки у господарської діяльності (Ксенофонт вперше ввів і акцентував увагу на два важливі саме економічні поняття: «споживча вартість» і «мінова вартість», чим фактично визначив економіку як організацію вартості); встановлений характер внеску Каутільі у виділення економіки у господарської діяльності ― він вперше вартість визначив як витрати праці; чим теж положив начало економіки як організації вартості; здійснено й порівняння внеску у народженні економіки двох видатних вчених ― Ксенофонта і Каутільі (якщо Ксенофонт вартість визначає зі боку споживача, обміну, то Каутілья вартість визначає зі боку виробника, виробництва); надано оцінку внеску у народження економіки цих двох видатних вчених (їх різні трактування економіки не суперечливі, а навпаки ― взаємодоповнюючи, які тільки поглиблюють її розуміння). Наукова новизна результатів статті ― вперше встановлене, що саме «Оἰκονομικός»Ксенофонта і трактат «Артхашастра» Каутільі є два взаємодоповнюючі першоджерела економіки. Практична значимість отриманих результатів в тому, що встановлення першоджерел економіки (двох взаємодоповнюючих вчень «Оἰκονομικός» Ксенофонта і «Артхашастра» Каутільі) сприятиме не тільки суттєвому поглибленню економічних знань, але і підвищенню ефективності практики економіки, менеджменту у цілому, а в результаті і самого виробництва.
Xenophonto's «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ» and Kautilya's «ARTHASHASTRA» are two complementary primary sources economy
Keywords: господарство; економіка; вартість; цінність; блага; багатство; глобальна проблема; Ксенофонт; Каутілья; farm; economy; cost; value; benefits; wealth; global problem; Xenophon; Kautilya; 330.81; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.171