Оцінка впливу транспортних засобів на емісію вуглекислого газу - Шипа, Тетяна Вікторівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Проведено аналіз світового досвіду зменшення впливу автотранспорту на кліматичні зміни та визначені головні шляхи зменшення емісії вуглекислого газу, які застосовуються у країнах ЄС, а саме: підвищенню паливної економічності ТЗ; застосування біопалив, застосування електромобілів; застосування водню у якості палива у автомобілях. Показано, що з урахуванням аналізу повного життєвого циклу, кожен з цих заходів сприяє зниженню емісії СО2, але приводить до комплексного негативного впливу на довкілля. Визначено вплив тягачів Вольво на довкілля при різних умовах дорожнього руху. Проаналізовані основні напрямки вилучення та зберігання вуглекислого газу з атмосфери. Встановлено, що максимальна емісія спостерігається для діоксида вуглецю. За абсолютними значеннями найменші значення має емісія твердих часток. При погіршенні дорожніх умов у порівнянні з стандартними умовами відбувається зростання емісії забруднюючої речовини (ЗР) у середньому від 6 до СО2 із різних джерел неможливо. У якості стратегічної рекомендації запропоновано змістити акцент механізмів стимулювання зі стадії уловлювання на стадію зберігання та поховання надлишків СО2.
Keywords: токсичні компоненти; відпрацьовані гази; вуглекислий газ; дизельне паливо; вантажівки з напівпричепом