Визначення потрібного перебігу зовнішньої швидкісної характеристики проєктуємого автомобільного дизеля 6ДТНА1 - Калюжний, Антон Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження. Вітчизняний високообертовий автомобільний дизель 6ДТНА1 потужністю 110 кВт. Мета дослідження. Метою даного дослідження є моделювання перебігу зовнішньої швидкісної характеристики проєктуємого автомобільного двигуна та цільове формування цієї характеристики конкретно для вітчизняних дизелів 6ДТНА1М та 6ДТНА1 у широкому діапазоні частот обертання. Методи дослідження: методи дослідження базуються на фундаментальній теорії теплових двигунів і теоретичних основах обробки даних засобами математичної моделі планування експерименту. Підсумкове формування ЗШХ дизелів 6ДТНА1М та 6ДТНА1 виконано з використанням університетської (ХНАДУ) моделі Грицюка – Овчиннікова, яка розроблена на кафедрі двигунів внутрішнього згоряння.
Keywords: малолітражний високообертовий автомобільний дизель; паливна система hpm; зовнішня швидкісна характеристика; модель дослідження; потрібний перебіг