Комплекс інженерно-геодезичних робот на об’єкті рекреаційного призначення - Моргун, Марк Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологія виконання та обробки результатів інженерно-геодезичних вишукувань для об'єктів рекреаційного призначення в умовах щільної міської забудови. Мета роботи – розробка технологічної схеми та виконання комплексу інженерно-геодезичних робіт для створення достовірної цифрової моделі місцевості скверу з метою його капітального ремонту. Метод дослідження – аналіз нормативно-правової бази, польові геодезичні вимірювання (комбінований метод GNSS та електронної тахеометрії), камеральна обробка даних, математичне моделювання рельєфу. Задачі роботи – аналіз фізико-географічних та містобудівних умов району досліджень; обґрунтування методики створення планово-висотної геодезичної основи; виконання топографічної зйомки масштабу 1:500 з урахуванням специфіки ландшафтного проєктування; створення цифрової моделі місцевості (ЦММ) та оцінка точності отриманих результатів; розробка рекомендацій щодо інженерної підготовки території. Протягом розробки кваліфікаційної роботи були проведені наступні етапи: виконано аналіз сучасних технологій та приладів для геодезичних робіт; створено планово-висотну основу з використанням супутникових приймачів Leica GS08plus та тахеометра Leica TS06plus; виконано детальну топографічну зйомку території скверу. Використовуючи системи автоматизованого проєктування (AUTOCAD CIVIL 3D), створено цифрові інженерно-топографічні плани та тривимірну модель рельєфу.
Keywords: геодезична основа; електронна тахеометрія; інженерно-геодезичні вишукування; ландшафтне проєктування; об’єкти рекреації; топографічна зйомка; цифрова модель місцевості