Підвищення терміну експлуатації паропроводів теплоелектростанцій з хромонікелевих перлітних сталей - Чорноіван, Артем Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – зварні з’єднання паропроводів теплоелектростанцій з хромонікелевих перлітних сталей Метою даної роботи є підвищення терміну експлуатації зварних з’єднань паропроводів. Виконані теоретичні та експериментальні дослідження щодо виявлення механізму деградації металу зварних з’єднань паропроводів із теплостійких Сr-Mo-V перлітних сталей, встановлено особливості процесів, які зумовлюють структурні перетворення в металі зварних з’єднань при їх довготривалій експлуатації і встановлено зв'язок між структурою зварних з’єднань і пошкоджуваністю їх металу в умовах довготривалої експлуатації зварних з’єднань. В дослідженні розглядається можливість заміни штатної технології ремонту зварних з’єднань на запропоновану, що надасть можливості підвищення їх ресурсу експлуатації.
Keywords: зварні з’єднання; пошкоджуваність; структура; паропроводи; структурна неоднорідність