Обґрунтування конструктивних параметрів приводів та опорно-поворотного обладнання портального крану КПП 16/20/32 - Кофанов, Андрій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процеси функціонування та навантаження на опорно-поворотні пристрої портальних кранів. Мета роботи – підвищення працездатності та довговічності опорно-поворотних пристроїв кранів шляхом вдосконалення конструктивних параметрів і впровадження нових технологічних рішень. Метод дослідження – аналітично–графічний. Проведено аналіз основних видів опорно-поворотних пристроїв, визначено їх переваги та недоліки залежно від конструктивної схеми. Виявлено основні причини зносу та пошкоджень, серед яких нерівномірність навантажень, недостатнє змащування та некоректна геометрія елементів. Розроблено вдосконалені конструктивні рішення, включаючи використання багатороликових систем із демпфуючими елементами, що знижують ударні впливи. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення системи змащення, використання новітніх матеріалів і автоматизації контролю стану пристроїв. Виконано техніко-економічну оцінку впровадження запропонованих рішень, що підтвердила їх ефективність.
Keywords: опорно-поворотні пристрої; крани; механізми повороту; конструктивні параметри; надійність; технічні удосконалення