Підвищення експлуатаційних властивостей стенду діагностики аксіально-поршневих насосів для ділянки обслуговування гідроприводів БДМ бази механізації - Білоус, Денис Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У магістерській роботі досліджено гідросистеми стендів для випробувань аксіально-поршневих насосів і гідромоторів екскаваторів з об’ємом ковша 0,1–1,0 м³ та методи оцінювання їхнього технічного стану. Актуальність роботи зумовлена тим, що експлуатаційна продуктивність екскаватора суттєво залежить від здатності гідроприводу забезпечувати необхідні витрату, тиск та динаміку керування робочими органами, а стендові випробування є ключовою ланкою між умовами ремонту й реальними режимами роботи машини. У науково-дослідній частині наведено результати вимірювань електричної ємності та опору в контакті для зразків гідравлічного масла МГЕ-46В з різним напрацюванням, показано зменшення несучої здатності адсорбційного шару ПАР приблизно вдвічі при напрацюванні 150 маш-годин і обґрунтовано перевагу ємнісного сигналу над опором як індикатора руйнування мастильної плівки. У розрахунковій частині виконано підбір гідроапаратури та контрольно-вимірювальних приладів, розраховано діаметри всмоктувальних, напірних і зливних гідроліній, лінійні втрати тиску, об’єм масляного бака, потужність електродвигуна приводу насоса, параметри радіатора й вентилятора. Запропоновано методику стендових випробувань гідромотора з визначенням об’ємного ККД за витратою основного потоку та витоками по дренажу. У розділі з охорони праці сформовано перелік небезпечних і шкідливих виробничих факторів на стенді, розглянуто нормування шуму, вібрації, мікроклімату, пожежної й електробезпеки відповідно до чинних нормативів.
Keywords: аксіально-поршневий насос; робоча рідина; діелектрична проникність; стенд для діагностування