Алгоритм реалізації та заходи антикризового управління підприємством - Онісіфорова, Валентина Юріївна; Болотова, Тетяна Миколаївна; Онисифорова, Валентина Юрьевна; Болотова, Татьяна Николаевна; Onisiforova, Valentyna; Bolotova, Tatyana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета. Формування алгоритму реалізації антикризового управління підприємством та переліку його актуальних заходів. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Антикризове управління повинне бути присутнім в системі менеджменту будь- якого вітчизняного підприємства. тже, слід розуміти чіткий алгоритм прийняття управлінських рішень в даній підсистемі управління підприємством. Ефективне рішення з антикризового управління підприємством повинне проходити під час своєї реалізації наступні етапи: збір та первинна обробка якісної, достовірної та достатньої інформації; аналіз фінансових показників підприємства; оцінка наявності в діяльності підприємства вже існуючої кризи; оцінювання вірогідності розгортання кризи в майбутньому; вибір загальної стратегії антикризового управління; розробка заходів з реалізації обраної антикризової стратегії; реалізація заходів антикризової стратегії управління; оцінка ефективності реалізованих заходів з точки зору досягнення цілей антикризового управління. В алгоритмі реалізації антикризового управління одним з найважливіших етапів є формування переліку його ефективних заходів, якими можуть бути: оптимізація статей витрат підприємства та скорочення їх обсягу; оптимізація податкового навантаження; ефективна кадрова політика; ефективна маркетингова стратегія та використання її потенціалу; впровадження ефективної системи управління підприємством в цілому; оптимізація системи планування; оптимізація бюджетування; контроль чистого грошового потоку; підвищення якості інформації. Наукова новизна. Сформовано алгоритм реалізації управлінського рішення з антикризового управління підприємством та уточнено перелік заходів антикризової стратегії підприємства. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути використані керівниками та власниками підприємств при формування системи антикризового управління.
Алгоритм реализации и мероприятия антикризисного управления предприятием
Algorithm of implementation and ways of the enterprise anti-crisis management
Keywords: антикризове управління підприємством; алгоритм антикризового управління; антикризова стратегія підприємства; заходи антикризового управління; ефективність управління; антикризисное управление предприятием; алгоритм антикризисного управления; антикризисная стратегия предприятия; меры антикризисного управления; эффективность управления; anti-crisis management of the enterprise; algorithm of anti-crisis management; anti-crisis strategy of the enterprise; ways of anti-crisis management; management efficiency; 658.15; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.25.0.119