Підвищення конкурентоспроможності автотранспортних послуг - Близнюк, А. О.; Кирчата, І. М.; Blyzniuk, A.; Kyrchata, І. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Метою статті є розроблення та наукове обґрунтування концептуально-методичного підходу до підвищення конкурентоспроможності автотранспортних послуг на основі інтеграції показників якості та ефективності діяльності автотранспортних підприємств. Методичною основою в даній статті є наукові праці видатних науковців та матеріали періодичних видань. Під час дослідження у роботі використано методлогічного аналізу для обґрунтування та визначення основних напрямків щодо підвищення якості та ефективності послуг на автомобільному транспорті. З метою оцінювання якості та конкурентоспроможності транспортних послуг було використано метод системного аналізу. Також у статті використано графічний метод для подання алгоритму визначення та підтримання конкурентного рівня послуг на автотранспортному підприємстві. Удосконалено підхід до забезпечення конкурентоспроможності автотранспортних послуг шляхом інтеграції показників якості та ефективності в єдину систему оцінювання, що дозволяє комплексно враховувати технічні, економічні, організаційні та соціальні чинники діяльності автотранспортного підприємства. Дістало подальший розвиток обґрунтування ролі якості автотранспортних послуг як ключового детермінанта конкурентоспроможності автотранспортних підприємств у сучасному конкурентному середовищі, що дало змогу систематизувати основні споживчі характеристики транспортних послуг і визначити їх вплив на формування конкурентних переваг. Удосконалено алгоритм визначення та підтримання конкурентного рівня автотранспортних послуг, який базується на постійному моніторингу ринку, аналізі запитів споживачів і динаміки конкурентоспроможності, що підвищує обґрунтованість управлінських рішень щодо формування конкурентної стратегії автотранспортного підприємства. Систематизовано напрями підвищення якості та ефективності автотранспортних послуг шляхом їх групування за технічними, правовими, економічними, організаційними та соціальними заходами, що створює методичну основу для комплексного управління конкурентоспроможністю на рівні автотранспортного підприємства.
Ensuring the competitiveness of road transport services
Keywords: конкурентоспроможність; автотранспортні послуги; рівень якості; конкурентна боротьба; конкурентне середовище; competitiveness; road transport services; quality level; competition; competitive environment; 656.2; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2026.47.425