Покращення оброблюваності високохромистого чавуну - Омельченко, Василь Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
За умов гострого дефіциту і високої вартості легованих сталей і спеціальних сплавів важливу роль в машинобудуванні мають зносостійкі чавуни з високим рівнем експлуатаційних властивостей. Однак широке використання їх стримується, в тому числі, і через низьку оброблюваність різанням. Структурна неоднорідність, наявність великої кількості складних карбідів, що мають високу твердість і абразивну дію на різальний інструмент, роблять механічну обробку виробів з високохромистих чавунів лезовим інструментом практично не можливою. У зв’язку з цим, вирішення проблеми покращення оброблюваності високохромистих чавунів, які мають високу зносостійкість, набуває актуальності. Об'єктом є процес є процес дослідження впливу складу і структури, яку змінювали термічною обробкою, на показники оброблюваності високохромистого чавуну. Мета роботи – дослідження впливу складу і структури високохромистого чавуну на показники оброблюваності та розробка режиму термічної обробки для покращення оброблюваності. Методи дослідження – оптична мікроскопія, вимірювання твердості, мікротвердості, рентгеноспектральний мікроаналіз, методи визначення оброблюваності. Існують такі шляхи покращення оброблюваності – вплив на структуру і властивості чавуну та вплив на процес різання через інструмент, змащувально-охолоджувальну рідину, режими різання та ін. Найбільш раціональним з метою покращення оброблюваності високохромистого чавуну є комплексний підхід, який включає обоє шляхи – вплив на структуру термічною обробкою і на процес різання.
Keywords: високохромистий чавун; литий стан; термічна обробка; оброблюваність; структура і властивості; карбіди