Антикризове управління підприємством - Кубрак, Роман Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження є процеси антикризового управління підприємством, включаючи методи та стратегії прогнозування, виявлення та подолання кризових ситуацій, а також фактори, що впливають на ефективність антикризового управління. Метою роботи є вдосконалення теоретичних знань і розробка практичних рекомендацій щодо антикризового управління на підприємстві. Предметом дослідження є концептуальні та прикладні аспекти антикризового фінансового управління підприємством як реакції на кризові ситуації. У процесі дослідження були використані методи: узагальнення та групування; аналіз і синтез; системний і комплексний підходи; графічний метод та математико-економічні методи. У дослідженні, ґрунтуючись на вивченні теоретичних аспектів антикризового управління, були виділені його ключові елементи та властивості, а також розкрита економічна суть поняття «антикризове управління підприємством». Аналіз літературних джерел дозволив визначити механізм антикризового управління на антикризового управління на підприємстві. Проведено оцінку фінансового стану підприємства та ймовірності його банкрутства, використовуючи різні підходи. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що вони допоможуть підприємствам ефективно прогнозувати та виявляти потенційні кризи на ранніх етапах. Це дозволить розробляти та впроваджувати превентивні заходи для мінімізації негативних наслідків кризових ситуацій. Отримані результати також сприятимуть підвищенню фінансової стійкості та конкурентоспроможності підприємств в умовах нестабільного ринкового середовища.
Keywords: антикризове управління; банкрутство; криза; антикризова стратегія; фінансовий стан