Комп’ютерний моніторінг дефектів автомобілів при ремонті - Дідюк, Альона (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Характерні дефекти і відмови, виявлені при використанні в реальній експлуатації: задираки вкладишів шатунних і корінних шийок колінчастого вала; задираки і подряпини робочої поверхні гільзи циліндрів; наявність стружки і чавунної пилу; течі палива, масла і охолоджуючої рідини; невідповідність параметрів двигуна його технічної характеристики згідно ТУ та ін. Встановлено, що причинами дефектів і відмов є порушення технологічних процесів, санітарної, механічної, термохімічної обробки, технології збірки і випробування. на прикладі сполуки гільза-поршень - поршневе кільце. Показано, що використання комп'ютерної техніки дозволяє прогнозувати показники надійності з урахуванням великої кількості експлуатаційних факторів. Розроблено рекомендації з удосконалення технологічного процесу ТО і ремонту двигунів з використанням комп'ютерної техніки.
Keywords: автомобіль; технічний стан; двигун; параметри; дефект; комп’ютерний моніторінг; ремонт