Визначення вагових коефіцієнтів системи ключових показників процесу - Роскладка, А. А.; Roskladka, Andriy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом дослідження наукової статті є методологія визначення вагових коефіцієнтів в системі ключових показників процесу інформаційного забезпечення діяльності вищого навчального закладу. Метою роботи є дослідження, аналіз та впровадження методології визначення вагових показників процесу на основі розширеного методу аналізу ієрархій з використанням групових оцінок експертів з інформаційного забезпечення різних вищих навчальних закладів. Визначити вагові коефіцієнти шляхом математичного моделювання досить складно, оскільки переважна більшість показників вищого навчального закладу важко представити у числовому вираженні. Тому, як правило, для ранжування елементів системи ключових показників застосовують експертні методи такі як використання моделей лінійного впорядкування, метод упорядкування об’єктів за набором ознак та інші. Одним із найбільш поширених методів обробки експертних оцінок є метод аналізу ієрархій. Однак, при всіх позитивних рисах метод аналізу ієрархій у практичному застосуванні містить значну долю суб’єктивізму, зумовленого впливом людського фактору в процесі експертної оцінки переваг. Для зменшення суб’єктивного впливу експертів на результат ранжування варто використати розширений метод аналізу ієрархій із груповою оцінкою експертів, який виступає методологічною базою проблеми, що досліджується в рамках цієї статті. В основі цього методу лежить проведення групової експертизи показників процесу. Об’єктивність і якість оцінки вагомості показників можуть бути значно підвищені шляхом залучення до експертизи керівників процесів, маркетологів, фахівців з економічного аналізу та моделювання, постачальників ресурсів та споживачів результатів процесу.
Finding the weight coefficients of key process indicators system
Keywords: ключові показники процесу; вагові коефіцієнти; процес інформаційного забезпечення; метод аналізу ієрархій; об’єктивність значень показника; валідність показника; динамічність зміни показника; key process indicators; weight coefficients; process of information support; method of the analysis of hierarchies; objectivity of values of an indicator; validity indicator; dynamism of change of an indicator; 338.46 : [378.1-047.36]