Дослідження зміни фізико-механічних властивостей бітумних в'яжучих та асфальтобетонів при використанні природних асфальтів - Сторчак, Віталій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі розглянуті існуючі способи підвищення довговічності асфальтобетонів. Виконанні порівняльні дослідження фізико-механічних властивостей асфальтобетонів. Мета роботи полягає в проведенні досліджень щодо впливу добавок природних бітумів на властивості асфальтобетонів. Методи дослідження – стандартні методи та прилади для визначення фізико-механічних властивостей та міцності на розтяг при згині асфальтобетонів. Для визначення модуля пружності використаний прилад ДерждорНДІ (НІРІ). Для дослідження колієстійкості асфальтобетонів використаний прилад-коліємір, розроблений на кафедрі будівництва та експлуатації автомобільних доріг ХНАДУ. Обробку експериментальних даних виконано математичними та статистичними методами з використанням ПЕОМ.
Keywords: бітум; природний бітум; природний асфальт; асфальтобетон; довговічність; фізико-механічні властивості добавки; колієстійкість