Комплексна неруйнівна діагностика дорожнього одягу. Частина 1. Георадарне обстеження та наземне лазерне сканування дорожнього одягу - Маляренко, Олег Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі виконано аналіз теоретичних основ георадіолокаційного методу визначення товщини шарів дорожнього одягу та технічних характеристик сучасних георадарних систем, а також розглянуто принципи лазерного тривимірного сканування і можливості сучасних лазерних сканерів. Проведено інструментальне дослідження конструкції дорожнього одягу в зоні відкритої карти поточного ремонту з метою отримання еталонних значень товщин шарів. Здійснено калібрування георадарного комплексу ОДЯГ-1 та виконано польові георадарні вимірювання на суміжних ділянках до початку ремонтних робіт, а також контрольні вимірювання після їх завершення для визначення параметрів відновленої конструкції дорожнього одягу. Через три місяці після завершення ремонту виконано наземне лазерне 3D-сканування з метою фіксації та кількісної оцінки просадок і деформацій дорожнього одягу.
Keywords: георадар; наземний сканер; дорожній одяг; неруйнівний контроль; товщина шарів; вулиця Чернишевська