Термічна обробка для підвищення механічних властивостей виробів, отриманих гідродинамічним видавлюванням - Пастухова, Катерина Станіславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Дипломна робота присвячена розробці оптимальних режимів термічної обробки сталевих заготовок, що деформовані методом гідродинамічного видавлювання в схемі ПТМО, для підвищення конструктивної міцності виробів. В дослідженні використовувались методи металографічного та рентгеноструктурного аналізу, електронна мікроскопія, вимірювання механічних характеристик при розтяганні та крученні. Вивчено вплив різних умов аустенізації на механічні властивості гідроекструдованих сталей. Обрунтована доцільність використання ГДВ як способу початкової деформації в загальну схему попередньої термомеханічної обробки, яка в сукупності процесів обробки матеріалу забезпечує суттєві зміни кінцевої структури: подрібнення зерна, формування розвиненої субструктури комірчастого типу в процесі деформування рідиною під значним тиском, які наслідуються при аустенітом в умовах швидкісного нагріву, а потім успадковуються мартенситом.
Keywords: поверхнева термомеханічна обробка; гідродинамічне видавлювання; ступінь деформації; крихка сталь; дислокаційна структура; ефект спадковості; механічні властивості