Процедури геопросторового профілювання території можливого радіаційного забруднення внаслідок ракетно-артилерійских уражень - Рашкевич, Н. В.; Краснов, В. А.; Гузь, А. С.; Rashkevich, Nina; Krasnov, Viacheslav; Нuz, Artem (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Стаття присвячена розробці алгоритму геопросторового профілювання для аналізу рівня радіаційного забруднення та мінімізації екологічних ризиків на територіях, що зазнали ракетно-артилерійських уражень. У роботі наведено процедури етапів алгоритму, які містять визначення меж території і інформацію про обстріли, пошук вихідних даних за допомогою дистанційного зондування, картування небезпеки та дослідження забрудненого середовища на периметрі ураженої території. Проаналізовано процес використання супутникових знімків, геофізичних вимірювань і польового скринінгу для створення інтегрованих карт забруднень і прогнозування міграції радіоактивних речовин. Цю інформацію можна об’єднати в єдину геоінформаційну структуру, що дозволяє побудувати концептуальну модель забрудненого середовища, здійснити моделювання ризиків і прийняти обґрунтовані управлінські рішення щодо моніторингу та відновлення уражених територій.
Procedures for Geospatial Profiling of Territories with Potential Radiation Contamination as a Re-sult of Rocket and Artillery Strikes
Keywords: забруднення; моніторинг; ГІС; картування небезпеки; управлінські рішення; contamination; monitoring; GIS; hazard mapping; management decisions; 614.8; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.158