Методичний інструментарій аналізу економічного стану сучасних підприємств - Ісмаїлов, Ельчін Джаваншірович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є економічна діяльність акціонерного товариства «Харківське підприємство автобусних станцій» (АТ «ХПАС»), а саме - його економічний стан як основа для прийняття стратегічних та оперативних управлінських рішень. Основною метою даної кваліфікаційної роботи є удосконалення методичного інструментарію оцінювання економічного стану підприємства шляхом аналізу його фінансової та економічної звітності, виявлення чинників впливу та розробки ефективних управлінських рішень для підвищення стабільності та ефективності діяльності АТ «ХПАС». Предметом дослідження є сукупність методів і підходів до аналізу економічного стану підприємства як основи системи аналітичного забезпечення управління. У процесі дослідження використовувалися методи фінансово-економічного аналізу, порівняльного аналізу, статистичного групування, графічного зображення даних, інтегрального оцінювання, а також методи експертної оцінки для розробки комплексного підходу до аналізу економічного стану. Результатами дослідження стали пропозиції щодо удосконалення методичного інструментарію оцінювання економічного стану підприємства, включаючи побудову інтегрального індексу економічної стабільності, впровадження KPI-моніторингу, створення системи аналітичних дашбордів, цифровізацію збору та обробки фінансової інформації. Запропоновані заходи дозволяють підвищити ефективність управління ресурсами, знизити фінансові ризики та забезпечити сталий розвиток АТ «ХПАС» в умовах нестабільного економічного середовища.
Keywords: економічний стан; аналіз; фінансові показники; ефективність; інструментарій оцінювання; управлінські рішення; цифрові технології