Вплив температурних перепадів на напружено-деформований стан залізобетонного мосту: натурні вимірювання та моделювання - Лукін, Д. О.; Безбабічева, О. І.; Lukin, Danylo; Bezbabicheva, Olha (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Вплив температури на залізобетонні мости може призводити до утворення тріщин, появи додаткових деформацій, що знижують термін експлуатації та сприяють руйнуванням конструктивних елементів споруд. В умовах глобальних змін клімату, а також у разі перепадів температур та за особливих місцевих умов температурні впливи, залежно від конструктивних рішень споруди, можуть значно посилюватися, що збільшує ризики для цілісності та терміну експлуатації елементів мостових конструкцій. Для аналізу таких ризиків потрібно мати дані натурних спостережень за типом розподілу та змін температурних умов, в яких експлуатуються різноманітні споруди. У цій статті наведені результати експериментальних вимірювань температури поверхні залізобетонного плитного мосту крізь річку Теребля в Закарпатській області. Описано заміри температури вздовж перерізу прогонової будови та асфальтобетонного покриття в різні періоди доби. На основі отриманої інформації здійснено аналіз напружено-деформованого стану конструкції моста.
The Impact of Temperature Gradients on the Stress-Strain State of a Reinforced Concrete Bridge: Field Measurements and Modeling
Keywords: моніторинг температури; температурний перепад; температурний градієнт; залізобетонний міст; прогонова будова; температурні напруження; деформації; temperature monitoring; temperature difference; temperature gradient; concrete bridge superstructure; thermal stresses; deformations; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.109.0.67