Вдосконалення приводу щокової дробарки - Савич, Дмитро Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – протиперевантажувальний пристрій у вигляді спеціалізованої фрикційної муфти. Мета роботи – вдосконалення приводу рухомої щоки за рахунок використання запобіжного протиперевантажувального пристрою. Метод дослідження – аналітично-графічний. Виконано огляд конструкцій захисних пристроїв щокових дробарок, вітчизняного та закордонного виробництва. Розроблена конструкція щокової дробарки зі складним хитанням рухливої щоки. З метою підвищення надійності машини й зниження граничного рівня її навантаження, у кінематичний ланцюг привода рухливої щоки включена спеціальна фрикційна муфта, що виконує роль протиперевантажного пристрою. Муфта виконана спільно зі шківом-маховиком. Якщо в приводі починає діяти крутний момент, що перевищує рівень настроювання муфти, вона починає прослизати й передача обертового руху на ексцентриковий вал припиняється. В остаточному підсумку це призводить до обмеження навантаження, що діє на плити машини, що дроблять.
Keywords: щокова дробарка; протиперевантажувальний пристрій; фрикційна муфта; навантаження