Удосконалення технології діагностування енергосистем електромобіля - Біценко, Сергій Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологія діагностування і прогнозування технічного стану тягової акумуляторної батареї електромобіля. Мета роботи – діагностування технічного стану тягової акумуляторної батареї електромобіля. Методи дослідження: аналіз літературних джерел за тематикою, математична модель та систематизація статичних даних. Узагальнення науково-теоретичних та експериментальних даних. В ході виконання роботи було проведено аналіз конструкцій акумуляторних батарей, виконано аналіз впливу навколишнього середовища, процесу та методів експлуатації, деградації на тягову акумуляторну батарею. За допомогою розроблених методів та пропонованих інструментів виявлено приховані несправності та можливо прогнозувати залишковий ресурс компонентів енергосистеми електромобіля та оптимізувати його експлуатаційні характеристики. В роботі вирішено наступні задачі: • проаналізувати конструкцію акумуляторної батареї; • виконати аналіз впливу навколишнього середовища, методу експлуатації та деградації на тягову акумуляторну батарею; • провести дослідження з визначеня силових характеристик тягової акумуляторної батареї.
Keywords: акумуляторна високовольтна батарея; електроніка; інвертор; потужність; електросилова установка; ЕСУ