Розробка моделей вибору компонентів системи управління телекомунікаційного оператора - Кузьминих, Василь В’ячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Сталий розвиток технологічних процесів та виробництв залежить від впровадження комплексних інформаційно-телекомунікаційних систем (ІТС), що складаються з програмно - апаратного забезпечення, мереж передачі даних, інтелектуального обладнання та співробітників, що забезпечують налагоджену роботу. Постає актуальна задача проектування компонентів таких систем телекомунікаційного оператора з ефективним інтерфейсом та підсистемою підтримки прийняття рішень. Метою роботи є підвищення ефективності функціонування оператора в інформаційно-телекомунікаційних системах за рахунок розробки моделей вибору компонентів ІТС. Об'єктом дослідження є інформаційно-телекомунікаційних системи. Предметом дослідження є розробка моделей вибору компонентів системи управління телекомунікаційного оператора. Наукова новизна полягає в поширенні методу багатокритеріальної оцінки та оптимізації для вирішення задачі вибору на новий клас об’єктів, а також в розробці нових математичних моделей вибору. Методи дослідження: системний підхід, оцінка та оптимізація, формалізація та моделювання. Проаналізовано інтегровану сукупність телекомунікаційних та інформаційних складових. Обґрунтовано комплекс задач синтезу компонентів ІТС. За розробленими математичними моделями обираються засоби зв’язку оператору ІТС. Наведено приклади та оцінка результатів.
Keywords: апаратне забезпечення; ефективність; інтерфейс; інформаційно-комунікаційна система; критерії; модель; оптимізація; оператор; технологія; процес