Роль облігацій внутрішньої державної позики у системі державних запозичень - Лещук, К. Б; Leshchuk, K. B. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета ― визначення ролі ринку ОВДП в системі фінансування дефіциту державного боргу країни та розроблення рекомендацій щодо удосконалення політики управління державними запозиченнями. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: абстрактний метод, графічний метод, статистичні методи. Результати. В статті обгрунтовано роль та значення ОВДП в системі внутрішніх державних запозичень. В сучасних умовах держава активно використовує ОВДП для фінансування дефіциту державного бюджету. Встановлено, що в структурі розміщення ОВДП відбулося скорочення розміщення короткострокових ОВДП на довгострокові (зі строком обігу понад 1 рік), що зменшує навантаження бюджету щодо погашення ОВДП. Значні обсяги ОВДП розміщуються в іноземній валюті, що значно підвищує валютні ризики при сплаті процентів та їх погашенні. При масштабних розміщеннях ОВДП держава змушена сплачувати надвисокі процентні ставки, величина яких перевищувала навіть проценті ставки за короткостроковими кредитами. Це означає, що залучення масштабних обсягів запозичень призводило до значних додаткових витрат державного бюджету, пов’язаних із обслуговуванням державного боргу. Внаслідок того, що в 2022–2024 рр. значні обсяги ОВДП розміщувалися на строк до 1 року, в 2025–2027 рр. передбачається пік платежів по обслуговуванню внутрішнього державного боргу. Наскільки держава зможе здійснити своєчасні виплати за ОВДП, у значній мірі буде залежити стальність фінансової системи країни. Практична значущість. Проведені дослідження обумовлюють необхідність суттєвого корегування державної боргової політики в напрямку зниження процентних ставок за ОВДП та зменшення обсягів первинного їх розміщення, оскільки за нинішньої ситуації це несе мастабні загрози фінансовій безпеці держави.
The role of domestic government bonds in the government borrowing system
Keywords: облігації внутрішньої державної позики; банківський кредит; витрати по обслуговуванню та погашенню облігацій; державний бюджет; domestic government bonds; bank loan; bond servicing and redemption costs; state budget; 336.27; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.193