Забезпечення бездефектного FDM-друку комбінованим модифікуванням високочастотними електромагнітними полями полімерних матеріалів - Лагода, Олександр Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження формування умов забезпечення бездефектного комбінованого процесу FDM-друку і неруйнівного контролю якості виробів. Вирішення цієї проблеми розширює можливості застосування цих технологій. Неруйнівні методи контролю також застосовуються для дослідження структури матеріалів і дефектів у виробах з метою вдосконалення технології 3D-друку. Вивчалися комбіновані процеси FDM-друку і модифікування полімерних матеріалів, причини появи дефектів для виробів складної геометричної форми, взаємозв’язок між режимними параметрами процесу пошарового формування і характеристиками якості виробів. Методи дослідження – візуально-вимірювальні і оптичні методи, виконувались дослідження впливу температурного фактору і швидкості екструзії на бездефектність формоутворення, вивчались умови застосування акустичних і електричних методів неруйнівного контролю для поглибленої оцінки адгезійних та когезійних властивостей пошарового укладання матеріалу. Проведені експериментальні дослідження та визначені властивості полімерів дозволили сформулювати основні технічні вимоги до матеріалів в умовах FDM-технології друку, запропонувати новий спосіб комбінованого FDM-друку.
Keywords: дефект; модифікування; 3d-друк; неруйнівний метод контролю; структура; міцність; полімерні матеріали; фрактографічні дослідження