Дослідження енергогенеруючої тротуарної плитки - Верховодов, Ігор Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – дослідження існуючих видів покриттів сучасних інноваційних доріг, велодоріжок і тротуарів та з урахуванням всіх їх переваг та недоліків запропонувати концепт енергогенеруючої тротуарної плитки. Об'єкт роботи – процес перетворення різних видів енергії в електричну. Предмет роботи – енергогенеруюча тротуарна плитка. Проведено аналітичний огляд рішень щодо нових інноваційних доріг. Розглянуто дороги з функцією підзарядки, дороги з сонячними панелями, визначені основні їх переваги та недоліки. Запропоновано рішення дорожнього покриття для побудови тротуарів, що складається з багатофункціональних панелей. Проведено розрахунок генерації електроенергії багатофункціональними панелями дорожнього покриття для тротуарів.
Keywords: дорожнє покриття; розумні дороги; тротуар; тротуарна плитка; багатофункціональні панелі; сонячні панелі; генерація електроенергії