Дослідження особливостей роботи платних доріг і розробка рекомендацій щодо технології отримання коштів за користування ними - Чуприна, Сергій Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
В дипломній роботі був виконаний аналіз існуючих в різних країнах податків, які спрямовуються на потреби дорожньої галузі. Розглянуті механізми їх отримання. Виконаний окремий аналіз механізмів отримання плати за проїзд по платним ділянками доріг. Було встановлено, що існує дві основні системи отримання плати: «плата за час» і «плата за відстань». В роботі розглянуті різні методи реалізації цих систем: за допомогою віньєток, різних способів збору плати на в’їзді на платну ділянку та інші.
Keywords: платні ділянки; податки; плата за проїзд; віньєтки; радіочастотні мітки; автомагістралі; пункт збору плати за проїзд