Впровадження Європейської централізованої системи класифікації товарів і послуг у контексті реалізації ESG-принципів для відновлення України - Внукова, Н. В.; Vnukova, Nataliia (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
Центральна класифікація товарів (ЦКТ) складається з узгодженої та послідовної структури класифікації товарів (товарів та послуг) на основі набору міжнародно узгоджених понять, визначень, принципів та правил класифікації. Вона слугує міжнародним стандартом для збору та табулювання всіх видів даних, що вимагають детальної інформації про продукти, включаючи статистику промислового виробництва, внутрішньої та зовнішньої торгівлі товарами, міжнародної торгівлі послугами, платіжного балансу, статистику споживання та цін, а також інші дані, що використовуються в національних рахунках. Вона забезпечує комплексну структуру, в рамках якої дані про продукти можуть бути зібрані та представлені у форматі, що дозволяє проводити економічний аналіз для підтримки прийняття рішень та формування політики. Необхідно врахувати і той факт, що на сьогодні все більш актуальним стає впровадження принципів екологічного, соціального і корпоративного управління (англ. environmental, social, and corporate governance, ESG) як відповідь на запит сучасного суспільства на додаткові вимоги до економічної діяльності всіх рівнів. Таким чином, для створення умов відповідності запитам європейських донорів та інвесторів, які готові допомагати в реалізації плану відновлення України, крім оновленої згідно європейських вимог Системи національних рахунків 2025 року (СНР 2025), необхідно мати найсучаснішу систему класифікації товарів і послуг для створення умов інвестування в сталий розвиток.
Implementation of the european centralized classification system for goods and services in the context of implementing esg-priciples for Ukraine’s recovery
Keywords: централізована система; класифікація товарів; управління; сталий розвиток; ESG – принципи; відновлення; centralised system; classification of goods; management; sustainable development; ESG principles; recovery.; 10.37772/978-617-7806-65-2